Kaviareň Bittersweet |
Podľa mojich príspevkov je možné zistiť, že som si na Stuttgart nezvykla. Ale môžem povedať, že moja antipatia sa pomaličky mení na niečo ako tolerovanie genius loci tohto mesta. Sympatie tu nikdy nebudú, ale môj názor sa zlepšuje.
Keďže som človek, ktorý veľmi rád je a úprimné, jedlo je často môj najlepší kamarát, lebo ma nikdy nenechá v štichu a je tu vždy pre mňa, rozhodla som sa skúmať Stuttgart aj po kulinárskej stránke a objavovať taje švábskej kuchyne. Keďže tu momentálne prebiehajú veľmi pekné vianočné trhy, je to príležitosť vidieť a ochutnať miestne špeciality na jednom mieste a ak nie ochutnať, tak aspoň pozrieť a vydať sa za nimi so reštaurácie. Dať si klobásu alebo flammkuchen, spolu s vareným vínom, do ktorého sa mieša vôňa škorice a sviečok, naozaj nemá chybu.
Veľmi mi zachutili spätzle - hrubé haluškoidné slíže. Najmä s hubovou omáčkou. Ale varia ich na 100 spôsobov(so špenátom, syrom, šunkou) a vidím, že predstavujú vegetariánsku alternatívu pre ľudí, ktorí si odbehnú na obed z kancelárií. Jedia sa samotné, ale aj ako príloha k mäsu alebo hubovému gulášu. Ďalšou podľa Švábov miestnou špecialitou sú Maultaschen - taštičky z cesta, plnené napr. zmesou mäsa a zeleniny a podobne.
No a medzi nápojmi je veľmi obľúbená Spezi(nazývaná aj cola-mix). Je to zmes coly a fanty v pomere 50% na 50%. Určite to miešajú aj ľudia na Slovensku, ale nikdy som to nevidela v ponuke reštaurácií. Je to veľmi obľúbená alternatíva k iným nealko nápojom spolu s radlerom.
Čo na Nemecku milujem, je nekonečné množstvo pekární a pekárničiek so sladkým a slaným pečivom. Často som ani nevedela, že také druhy pečiva existujú. Preto patria predavačky v Kampsch, Dietsch alebo Backwerk na ranej trase na vlak k mojim najlepším kamarátkam, pretože už presne vedia, čo si kúpim. Takéto ranné príjemné spestrenie považujem za super alternatívu k baleným bagetám typu Crocodille.
Podľa mňa je najlepšie chodiť na jedlo a celkovo objavovať v Stuttgarte Bohnenviertel. Štvrť, ktorá vznikla v 15stor. a v minulosti bola na okraji mesta za hradbami, je dnes relatívne centrálne umiestnená a je plná barov, lokálov, rodinných reštaurácií a strip klubov. V minulosti tu spolunažívali vinári a remeselníci, dnes majitelia alternatívnych butikov a krčiem a občas prostitútky. V Bohnenviertel sa však nachádza môj obľúbený sushi bar - Sushi lounge v Kanalstrasse. Sushi milujem, ale netrúfam si povedať, či som alebo nie som znalec. Fungujem na princípe - chutí-nechutí(pri víne je to ešte horšie, tam idem podľa vzoru kyslé, sladké. Raz som sa hádala s čašníkom, prečo mi nalial biele víno, keď som chcela tramín červený). No a toto sushi mi veľmi chutí a mám pocit, že pomer cena/výkon tu absolútne sedí. 8 ks vegetariánskych sushi maki s avokádom za 1,90E a napr. s lososom za 3,90E čo sa mi zdá napr. pri porovnaní s jedinou nitrianskou „sushi" reštauráciou Wasabi(slovo sushi je v úvodzovkách schválne) ako zázrak. Ambiente je príjemné, jednoduché a obsluha vynikajúca. Viem, že to nie je typicky nemecké jedlo, ale po mojich skúsenostiach z Berlína, kde som si sushi zamilovala, obrážam v každom meste kde som, sushi reštaurácie. Hneď vedľa sa nachádza perzská reštaurácia, ktorá taktiež stojí za pokus.
Pre kaviarenských povaľačov doporučujem kaviareň Bittersweet vo Wagnerstrasse. Je to šarmantná kaviarnička, ktorú vedú dve mladé ženy. A má pre mňa presne to, čo mi v Stuttgarte chýba. Berlínsky flair príjemného letného rána a nie je to iba modrou farbou stien a nádhernou zastrešenou záhradkou. A kusy nábytku, z ktorých každý je iný a vlastne vôbec k sebe nepasujú. Určite stojí za to dať si tvarohový koláč alebo horúcu čokoládu a som presvedčená, že každý odíde s úsmevom na tvári.
Dúfam, že ak sa niekto vydá do Stuttgartu, pomôžu mu tieto moje neobjektívne tipy. A zároveň, ak niekto v Stuttgarte žije, budem veľmi rada za ďalšie. A hlavne tip na dobrý Döner, pretože ten tu neviem nájsť.
Ahoj, děkuji moc za krásný report a krásné fotky, doufám, že se ti tam líbilo... I my jsme byli nedávno na takové menší dovolené a bylo to tam opravdu nádherné... Co nás docela dost uchvátilo, tak to bylo chorvatské pečivo, které nám přišlo jako naprosto boží... Proto jsme se rozhodli si najít nějakou kvalitní pekárnu i tady v ČR a to se nám i podařilo :)
OdpovedaťOdstrániť