Celkový počet zobrazení stránky

pondelok 9. januára 2012

Pokojné svedomie

Hned na začiatok je potrebné povedať, že vlastne neexistuje kozmetika netestovaná na zvieratách. Takmer každá substancia bola v čase svojho vzniku (aj ked to bolo dávno) nejakým spôsobom testovaná. Aj jednotlivé suroviny, ktoré existujú od nepamäti(napr. aj voda). V tomto smere minulosť nezmeníme. 

"Bio" a prírodné sú v dnešnej dobe kľúčové slová, ktoré využívajú módnu vlnu zdravého životného štýlu. Sú ale často natoľko sprofanované, že si každý pod nimi predstaví niečo iné. Je možné si predstaviť, že niekto tvrdí,  že polyetylén je napr prírodná látka, pretože to je skutočne vyrobená z ropy v prírode a tak je prirodzene sa vyskytujúca).

Ak to berieme z hľadiska kozmetiky, znamená bio-produkt, ze výrobok obsahuje určitý podiel látok, ktoré podchádzajú zo zdrojov, ktoré dostali bio-cetrifikáty

"prírodný" zase neznamená, že látky boli získané podla bio kritérií, ale že sú prirodzeného pôvodu. To opäť môže znamenať všeličo. Napr. prírodná jahodová aróma môže byť z dreva alebo plesňovej kultúry.


Bohužiaľ sa človek nemôže spoliehať na to, ze bio alebo prírodná kozmetika nie je testovaná na zvieratách. Koncové produkty budu testované výnimočne, ale jednotlivé zložky ako napr. emulgatory, slneč. filtre a pod. pochádzajú z chemického výskumu, ktorý sa testovaniu na zvieratách (na kozmetické účely) ani nesnaží vyhnúť.  Napr. často vychvaľovaná smernica REACH, ktorá má v spotrebiteľoch navodiť dojem, ako sú v EÚ chránení proti zlým chemikáliam, má za následok aj to, ze aj zložky a produkty, ktoré už boli testované a sú dobou overené, sa musia opätovne testovať na zvieratách, aj ked je to zbytočné. A práve to mi príde zvrátené, že sa ubližuje živým tvorom neskutočným spôsobom len tak, bezdôvodne.

Snažila som sa vypátrať nejaké zoznamy výrobcov, pri ktorych je ozaj istota, ze netestujú koncové produkty ani zložky na zvieratách, ale je to komplikované. PETA je velmi orientovaná na UK a USA a mnoho značiek na zozname ani nepoznám a neviem, kde a či sa vôbec dajú kúpiť niekde blízko Slovenska a taktiež, či je cena aspoň trochu akceptovateľ.
 
Značky ako Nivea alebo Clinique síce tvrdia, ze koncové produkty netestujú, ale testujú zložky alebo aby boli morálne z obliga, dávajú testovať externým laboratóriám a nemusia potom nikde túto vec uvádzať na výrobku.

Existuje mnoho certifikátov, ktoré majú spotrebiteľom uľahčiť orientáciu. Známe je napr. Vegan. Je to označenie vegánskej kozmetiky, ktorá by nemala obsahovať žiadne produkty testované na zvieratách alebo pochádzajúce zo zvierat. Tu sa mysli zo živých aj mŕtvych - takže sem nepatrí ani med a mlieko. Ale pozor - mnoho produktov vegánskej kozmetiky sa takto hrdo nazýva, pretože sú takmer 100% chemické :-D Vegánske kozmetika neobsahuje žiadne zložky, ktoré pochádzajú zo živočíšneho zdroja a je tu vylúčená každá forma zneužívania alebo krutosti proti zvieratám. Výrobky vegan sú vyrobené podľa štandardu Vegan Animal free Standards.


zdroj: fem.com

Ďalší certifikát je napr.  BDIH (Bundesverband der Industrie- und Handelsunternehmen für Arzneimittel, Reformwaren, Nahrungsergänzungsmittel und kosmetische Mittel e.V.) - táto značka povoľuje produkty zo živých zvierat - napr. mlieko, med. Ale nie z mŕtvych ako napr. kolagén alebo rôzne podkožné tuky.


zdroj: bb-kalkar.de

BDIH certifikát bol pôvodne platný iba v Nemecku. V súčastnosti ho udeľuje ho medzinárodný inštitút so sídlom v nemeckom Osterode.Podľa tohto certifikátu nie je možné robiť testy na zvieratách  ani pri výrobe a ani pri výskume produktov. Taktiež nie je možne testy zadávať externým firmám. No a zložky, ktoré neboli na trhu pred 01.01.1998 môžu byt použité iba vtedy, ak neboli testované na zvieratách. Zber surovín prebieha šetrne bez zaťaženia životného prostredia.
Taktiež je možné používať minerálne soli a kyseliny.
Viac info nájdete tu

Zo známejších a na Slovensku dostupných značiek sem patrí Alterra a Alverde, Anne Lind, Dr. Scheller, Dr. Hauschka, Lavera, Logona, Sante a Weleda.  Kompletný zoznam výrobcov je tu

Ale napr. na jednom zo zoznamov som našla informáciu, že Dr. Scheller, používa zložky, ktoré sú testované. Tak neviem :-/ 

Medzi známejšie certifikáty patrí aj Natrue. Certifikát NaTrue vznikol v roku 2008 s cieľom transparentne informovať spotrebiteľov o zložení biokozmetiky všade vo svete. Založili ho priekopníci vo výrobe biokozmetiky (Weleda, Logona, Lavera, Dr. Hauschka) v Bruseli.  Medzinárodný certifikát NaTrue má prispieť k zachovaniu a garancii vysokých nárokov na výrobcov prírodnej kozmetiky a biokozmetiky. Niektoré značky kozmetiky postupne prechádzajú na certifáciu NaTrue.



zdroj: http://www.bioterra.sk/certifikaty-v-biokozmetike/ 


Viac informácii o certifikáte nájdete na webstránke.
Existujú tri levely certifikácie:
1) Natural cosmetics
2) Natural cosmetics with organic portion


3) Organic cosmetics


Keď som bola mladšia, na mnohých výrobkoch bol nakreslený malý zajačik. Toto logo znamenalo, ze výrobok nebol testovaný na zvieratách. V tej dobe sa o týchto veciach až tak veľa nevedelo a sama som nevedela, že je rozdiel medzi testovaním výrobku a jeho zložiek. Ale bolo to aspoň nejaké vodítko. Dnes už nie je jednotné logo na označenie a ani vety ako "netestované na zvieratách" nie nijak právne chránené alebo patentované, takže ich môže každý výrobca používať bez toho, aby to bolo pravda.

Často ani to, že človek nakúpi u výrobcu, ktorý sa chváli tým, ze nič netestuje, na veci nič nemení, pretože firma patrí koncernu, ktorý testuje ako divý. Príkladom je Body shop. Od roku 2005 patrí pod Loreal a ten je na poli testovania niečo ako  Sauron. Ovláda všetko, na co svieti slnko. Patrí mu: L’Oréal, Maybelline, Garnier, Softsheen, Carson, Le Club des Createurs de Beauté (CCB: agnès b., Cosmence, Maniatis, Professeur Christine Poelman, Corinne Cobson, Bioexigence, YesforLov, Natural Seabeauty, etc), L’Oréal Professionell, Kérastase, Redken, Matrix, Mizani, Shu Uemura Art of Hair, Essie. Lancôme, Biotherm, Helena Rubinstein, Kiehl’s, Shu Uemura, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Cacharel, Victor&Rolf, Diesel, YSL, Vichy, La Roche Posay, innéov (Joint Venture s Nestlé), Skinceuticals, Sanoflore.

Uvedomelý kupujúci sa rovno môže rozlúčiť so všetkým od COTY, Beiersdorf (Labello, SLEK, SBT, Nivea, Nivea for Men, Florena, 8×4, La Prairie, Eucerin, Hansaplast), Procter & Gamble (Pantene Pro-V, Head & Shoulders, Olaz, Braun, Gilette Venus, Gilette Fusion, Gilette Satin Care, Max Factor by Ellen Betrix, Herbal Essences, Wellaflex, Wella ) a mnoho dalších. 


No a inou vecou sú rastlinné zložky. Ak výrobok obsahuje napr. sóju alebo palmový olej, zase existuje obrovské riziko,  že práve kvôli tomu boli vyklčované lesy, mnoho poľnohospodárov a drobných rolníkov v krajinách tretieho sveta bolo zo svojich pozemkov vytlačených alebo vyhnaných a ich pôda zabratá, aby firmy mohli pestovať tieto monokultúry a roľníci a ich rodiny sa prepadli do totálnej chudoby. Toto je už problematika fair tradeČo sa týka kozmetiky, fair trade kozmetika je podľa mňa ešte v plienkach - predávajú sa rôzne telové mlieka a telové maslá ako shea butter, ale kompletná paleta chýba.

Ako pri každej kozmetike, je aj pri prírodnej kozmetik rozdiel v kvalite, ktorý spočíva nielen vo výbere surovín ale aj v spracovaní. Ak je preto značka extrémne lacná, dá sa predpokladať, že bolo šetrené na kvalite surovín alebo spôsobe spracovania. Na druhej strane neznamená, že drahé je automaticky aj dobré. 

Pre Slovensko: http://www.slobodazvierat.sk/Kozmetika-netestovana-na-zvieratach.138.0.html 



HCS-Human Cosmetics Standard

3 komentáre:

  1. Zajímavý článek. Podle něj mám dojem, že by bylo nejlepší nepoužívat žádnou kosmetiku, aby se člověk vyhnul všem (ne)morálním aspektům. Jenže to jaksi nejde.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ísť by to išlo, tvoj život nezávisí od kozmetiky.. ale žiaľ sme si zvykli na to že je pre nás priam nevyhnutnosťou..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dakujem za detailny clanok. Hladala som informacie o Sante, zda sa, ze je to este ten lepsi pripad. Osobne som uz postupila do stadia, ked na seba nedam nic, co by mohlo byt testovane, a uz vobec nie vsetky tie umeliny od Lorealu a podobne.

    OdpovedaťOdstrániť

bolo mi potešením