Celkový počet zobrazení stránky

sobota 8. októbra 2011

Nedotiahnutá prezentácia Yves Rocher na Slovensku

V októbri som po dlhšom čase zavítala do Nitry a zistila som, že v Galérii Mlyny otvorili obchod Yves-Rocher. Myslím, že okolo roku 2007-2008 bol v Nitre Yves Rocher v OC Max, potom ho zatvorili.
Bohužiaľ sa stalo to, čo som očakávala. Za rovnaké výrobky diametrálne odlišné ceny. Rovnaký dezodorant stojí v Nitre  4.10e. Toľko nestojí v Nemecku ani pri plnej cene. Tá je podľa online shopu 3.90e ale momentálne stojí všade 1.95e. Absurdné a smutné zároveň. Viem, že by som na otázku ohľadom ceny dostala stupídne odpovede argumentujúce malým trhom a zvýšenými nákladmi(tie detailne nikto nevysvetlil, v každom rozhovore zástupcovia medzinárodných reťazcov na Slovensku dokola ako verklík opakujú - malý trh. Podľa toho mi vychádza, že ľudia v Litve sa nedoplatia a v BiH sa môžu rovno vrátiť do jaskyne). V Rakúsku sú ceny rovnaké ako v Nemecku, aj keď je veľké ako Slovensko. Myslím, že ako odpoveď by som dostala argument, že je tu vyššia kúpna sila a odpadajú náklady ohľadom obalov, keďže môžu byť rovnaké, ako v Nemecku.
Len mi uniká taktika Yves-Rocher, ktorý sa už raz na slovenskom trhu pohorel a predával iba cez katalógy a obchod v Nitre v nákupnom centre Max zavrel (aj keď je možné, že predajňa fungovala cez franchise). Nahodiť neuveriteľne predražené ceny, absolútne nezohľadňujúce kúpnu silu na Slovensku, považujem za krok k opätovnému zatvoreniu predajní.


zdroj: www.yves-rocher.de 

  zdroj: www.yves-rocher.sk

V ČR stojí Jardin du Monde - Bavlna pri plnej cene 95Kč, čo je momentálne 3.83e. Trh je v podstate 2x tak veľký a zmena ceny minimálna.





Ako obvykle to zase najhoršie vychytali Bielorusi. Populácia podľa Wiki asi 9 503 807 obyvateľov (v podstate na počet obyvateľov porovnateľné s ČR).
Dezodoranty, ktoré na Slovensku stoja 3.90e, stoja u nich pri plnej cene 7.05e. Uznávam, obrovské čiastky musia ísť do podplácania v Bielorusku, aby vôbec mohli pôsobiť na trhu. Ale ... Neviem úplne presne, koho musí YR podplácať na Slovensku.


zdroj: http://www.yves-rocher.by/


Ďalšia vec je webstránka.  Myslím, že táto firma si môže dovoliť dať o pár eur viac a postarať sa o to, aby sa webe fungovala diakritika bezchybne. Toto by bolo možné akceptovať ako prezentáciu v roku 1995 a nie v roku 2011.


A to, že zoznam obchodov na Slovensku nie je aktualizovaný a chýba tam Nitra (aj možno aj mnoho iných miest), to už považujem iba za čerešničku na torte. Vloženie tejto informácie by zabralo asi 30 min. aj so skopírovaním google mapy. Ak si stránku spravuje YR , tak je to vec, ktorú urobí akákoľvek asistentka so hrnčekom rannej kávy v ruke. Ak si YR niekoho platí, aby sa o stránku staral, ako zákazník by mal niekto vo firme zdvihnúť telefón a dupnúť, nech je to už dávno hotové.

 Keď už sú na webe uvedené otváracie hodiny jednotlivých prevádzok, bolo by fajn ich zjednotiť. Teda ak má trenčianska pobočka napísané pondelok - nedeľa, nevidím dôvod, prečo by to ostatné pobočky nemohli mať napísané rovnako. Alebo trenčiansku rozpísať po každom dni, ako je to u ostatných. Proste nejaký jednotný layout A na stránke by sa ušetrilo mnoho miesta, ktoré by sa dalo napr. použiť pre obchod v Nitre :-D
A ani emailové adresy ako yrslovakia@gmail.com nepôsobia veľmi profesionálne. Podľa kontaktov je jedna osoba zodpovedná aj za Nadáciu Yves Rocher, ale bohužiaľ som sa nikde na webe nedočítala, čo nadácia robí a nie je tam ani žiaden link.
Na druhej strane, keďže je design stránok prevzatý zo zahraničia, vizuálne je web pekný. A sympatické mi prídu aj podkategórie, ktoré prezentujú firmu ako napr. Nakladanie s odpadmi, aj keď tá by si zaslúžila viac ako 5 riadkov.

2 komentáre:

  1. velmi dobry clanok. mam rada kozmetiku od YR, ale je tu pre mna draha. ina tie ceny su pre mna vecnou zahadou. tak ako ked porovnavali potraviny - presne tie iste u nas a v rakusku - kecup u nas mal 20 % paradajok, rakusky 75% a podobne to bolo aj s pomerom kakaa v keksoch s naplnou atd. lenze co je prekvapive az divne je to, ze U NAS su tie nekvalitnejsie a podradnejsie potraviny DRAHSIE... pricom platy su su tu 4 krat nizsie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S tými potravinami známa vec. Jeden argument je - nekupovať, ale potom som uvažovala, že by som nemala čo jesť alebo ak by som chcela naozaj dobré potraviny, musela by som naozaj zaplatiť prehnanú sumu. Nie je nijaký príjemný, zlatý stred dobrých potravín (aj kozmetiky) za trochu vyššiu cenu:-/

    OdpovedaťOdstrániť

bolo mi potešením