Celkový počet zobrazení stránky

štvrtok 1. septembra 2011

Nesmrteľné retro okolo nás

Zamyšľala som sa nad značkamy, ktorých názvy u nás zľudoveli. Často bez toho, aby človek pôvodnú značku čo len niekedy videl. Výborný príklad sú rifle. Kolegyne v kancelárii sa smiali, keď som im hovorila, že u nás mnoho ľudí volá jeansy rifle.

Rifle

Ako malá som si to ani neuvedomovala, ale rifle sa volajú podľa talianskej jeansovej značky Rifle, ktorá vznikla v talianskom meste Prato v roku 1960 a predávala od roku 1968 v Československu v obchodoch Tuzex. A názom natoľko zľudovel, až mnoho ľudí ani nevedelo, že Rifle sú vlastne samostatná značka. V roku  1980 bola už značka rozšírená v západnej Európe (hlavne v krajinách Beneluxu, Švajčiarsku a západnom Nemecku).


zdroj: outlet-sterboholy.cz


Botasky

Pre mnohých ľudí od štyridsať vyššie sú všetky tenisky, trampky či cvičky dodnes botaskami.
Schválne si zadajte do googlu botasky, čo všetko vám vylezie.
Botasky sú tenisky pomenované podľa firmy Botas, ktorá vyrábala v Československu športovú obuv. Ja sama som si v puberte obúvala mamine staré biele botasky a so zvonovými riflami som sa snažila tváriť, že mám adidasy model superstar, po ktorých som vtedy hrozne túžila:-D
Spoločnosť Botas sa pôvodne volala Botana Skuteč  a vznikla v roku 1949 ako obvykle znárodnením niekoľkých živnostenských firiem a závodov. Botana pôvodne vyrábala prevažne spoločenskú pánsku a dámsku ručne šitú obuv.
 Na konci päťdesiatych rokov bol podiel športovej obuvi iba 6,5 percenta z celkovej produkcie. Od šesťdesiatych rokov sa firma čoraz väčšmi orientovala na športovú obuv a vytvorila značku Botas zo spojenia slov Bota(na) a S(kuteč).
zdroj: http://profit.etrend.sk/archiv-profitu/rok-/cislo-/obuj-si-botasky-oblec-rifle-a-zacni-luxovat.html

Firma ponúkala obuv na halové športy, tretry na ľahkú atletiku, turistickú obuv a nevyhýbala sa ani korčuliam a lyžiarkam. Botasky si postupne získavali srdcia väčšiny Čechov a Slovákov, čo pri monopolnom postavení firmy nebolo až také prekvapujúce. O kvalite svedčí aj to, že táto športová obuv sa vyvážala nielen do socialistických krajín, ale aj do Škandinávie, Kanady, Nemecka a USA.
zdroj: http://www.botas.cz/

A teraz nejaké značky, ktoré sú známejšie v ČR

Kecky

tento výraz som predtým nepoznala, ale teniskám sa v Čechách hovorí aj kecky. Počula som verziu, že je to ľudový výraz, pre tenisky značky CAT, ale o tom pochybujem. Minulý rok boli v Berlíne v móde podľa mňa otrasné plátenky KEDS asi za 50E. A myslím, že ke(ds)cky pochádza práve od značky KEDS.
Táto americká firma začala plátenky s gumovou podrážkou vyrábať už v roku 1916.
Kedsky sa dostali do Československa,kde dostali (údajne) prezývku plazivky. Plazivky preto, že proti vtedajšej kožené obuvi boli Kedsky pri chôdzi takmer nepočuteľné.V angličtině  vzniklo legendárne označenie SNEAKERS od slovesa „to sneak“ - plížiť sa.
Ja som slovo plazivky predtým nepočula, tak neviem.
zdroj: thegloss.com

Lux(ovať)

V ČR som sa stretla aj s pojmom luxovať. U nás sa vždy vysávalo, ale v ČR je proste výraz luxovať rozšírenejší. Je to od názvu firmy elektrospotrebičov Electrolux. Vysávača sa rozšírili pred I. svetovou vojnou. Začala ich vyrábať švédska firma Lux, ktoré sa v roku 1919 zlúčila s firmou Elektromekaniska a vznikol Elektro-Lux, neskôr Electrolux.V Československu to bolo v medzivojnovom období - od roku 1921í. A z príliš dlhého Elektrolux vznikol Lux a luxovať. Hodí sa pozrieť si film Smrt krásných srnc, vysávač je jeho zaujímavou súčasťou.
Počas môjho detstva sa "luxovalo" najčastejšie vysávačom ETA, ktorý mal doma hádam každý.

zdroj: trnava.olx.sk

Napr. v Nemecku sa papierovým vreckovkám hovorí často Tempo, podľa rozšírenej značky vreckoviek.
Veľmi rozšírený v anglicky hovoriacich krajinách pojem "xerox" pre kopírovanie, podľa firmy Xerox, ktorá vyrába kopírky.

Poznáte ešte nejaké zľudovelé značky?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

bolo mi potešením