Celkový počet zobrazení stránky

sobota 20. októbra 2012

Knižná recenzia - By The Time You Read This, I'll Be Dead

Viem, že môžem vyzerať niekedy ako kultúrny barbar, ktorý si iba kupuje handry, kozmetiku a sťažuje sa na prácu. Ale opak je (trochu) pravdou. Ja aj čítam. A nielen cenovky v obchodoch. Ale aj knižky. Haaaa... in your face. V Nemecku nemám prístup k českým a slovenským knižkám a čítanie v cudzom jazyku mi príde úprimne dosť únavné, neviem sa pri tom zrelaxovať, pretože sa stále ešte sústredím na obsah textu. V angličtine som tu prečítala 1. diel 50 shades of grey, ktorý bol dobrý a potom som si kúpila druhý a ten je totálna kravina, som zaseknutá v polovici už mesiac a neviem sa cez to dostať. Zo zaujímavého erotického románu sa to dostalo k trápnej červenej knižnici. Ale iné som chcela.

Objednala som si By The Time You Read This, I'll Be Dead od Julie Anne Petters. A poviem vám - heavy stuff. O knižke som sa dozvedela na slovenskom blogu a zaujala ma.



Kto si nie je istý sám sebou, nemal by to čítať, aj keď by sa to možno hodilo ako povinná literatúra pre puberťákov v rámci hodín angličtiny. Hlavná hrdinka Daelyn Rice sa niekoľkokrát pokúsila o samovraždu (často kreatívnym spôsobom - vďaka jednému z nich nemôže hovoriť, pretože si poškodila hlasivky a preto iba všetko sleduje a počúva a žije vo svojom osamelom svete) no nikdy sa jej nepodarilo dotiahnuť to do konca. Vždy ju niekto zachránil a ona sa za to nenávidí. Pri príprave na ďalší pokus natrafí na webstránku, ktorá ju plánovane pripraví na smrť a dá jej štruktrúru, ktorú potrebuje. Nie je to ale také jednoduché. Po zaregistrovaní musí odpovedať na mnoho otázok a dostane limit 24 dní na to, aby sa dôkladne pripravila. Až potom môže všetko ukončiť. Každá kapitola je datovaná podľa dní, ktoré zostávajú do konca.
V knihe sa prelínajú viaceré línie, takže som mala niekedy problém rozlíšiť čo je minulosť a čo je aktuálne. Dealyn opisuje svoj každodenný život v katolícke dievčenskej škole, kde je po poslednom pokuse o samovraždu šikanovaná, pretože je "tá, ktorá sa chcela zabiť". A na online fóre webstránky opisuje svoj príbeh šikany a ponižovania... pretože mala nadváhu, takmer bola znásilnená, bitá a aj keď o tom povedala napr. v škole alebo rodičom, neverili jej a obviňovali ju, že je to jej vina. Opisuje vzťah s rodičmi, ktorí ju milujú, ale vlastne vôbec nepočúvajú snažia sa ju chápať a rešpektovať, ale stále ju stalkujú atď. Jedna línia sa venuje Santanovi, punkáčovi, ktorý trpí rakovinou a ako jediný človek v jej živote o ňu má naozaj záujem a ten prejaví práve v posledných 24 dňoch pred jej rozhodnutím. Jediný na ňu netlačí a nič od nej neočakáva. Taktiež sa objaví nový človek, ktorý s ňou chce byť v kontakte a hlavná hrdinka je zrazu zmätená, prečo teraz, keď si ju nikto nikdy nevšímal a ona už mala všetko tak krásne naplánované.

V niektorých častiach som mala chuť hrdinku prefackať a vynadať jej do blbých kráv a zakričať "dievča, bojuj", pretože preháňa a v niektorých mi jej bolo úprimne ľúto a celkom som ju chápala. A nepoviem, ako to skončí.
200 stranovú knižku som prečítala asi za dva večeri, ide to veľmi ľahko, aj keď máte niekedy chuť prestať. Na konci je kapitola (pre USA) ako sa brániť šikane a ako pomáhať.


8 komentárov:

  1. o tej knihe som pocula (50 odtienov sivej)..citala som kusok, ale mna to velmi nezaujalo..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som sa v poslednej dobe tiez vratila k citaniu, ale toto by ma velmi nebavilo zrejme ... a vlastne momentalne je to aj jedno, kedze mi tu lezi zo 20 knih, ktore by som rada precitala co najskor :)
    inak teraz ked nad tym rozmyslam nieco podobne o tom ako holka planovala samovrazdu som aj ja citala, ale nakoniec samozrejme nespachala samovrazdu, happy end musi byt :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To zní hodně zajímavě, ale asi v angličtině ne. I když jsem si řekla, že bych něco měla přečíst, jinak se anglicky nikdy nenaučím. Myslím si, že aby sis knihy v cizím jazyce vychutnala a nebyla to spíš dřina, musí člověk jazyk už hodně dobře ovládat. V angličtině třeba je obyčejný text moje smrt. Ale zase v němčině je mi to jedno. Vlastně je mi jedno, jestli něco čtu česky nebo německy.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja mam nekolik knizek v anglictine,ale jejich cetba mi zabere dlouhou dobu,kdyz chci text pochopit poradne. Nicmene mam i dvojjazycne knihy,ty me bavi jeste vic :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. to vypada zajimave. ja ted ctu "How To Be Free" a to je dost super, doporucuju :)
    D.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj, tagla som ťa do takej hry s otázkami, ak sa chceš zahrať, tutok: http://chantal-prym.blogspot.sk/2012/11/lietadlo.html je všetko, čo treba. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak v angličtině bych to asi nedokázala. Sice se domluvím, ale na takovéhle úrovni teda nejsem. Stejně moc nečtu. Spíš poslouchám audioknihy, když dělám nějaké domácí práce. Nejčastěji při vaření. Jediné knihy, které kupuji jsou pro mé děti. Většinou projedu tento web, jestli zrovna nemají nějaký slevový kupón. Objevují se tam dost často.

    OdpovedaťOdstrániť

bolo mi potešením