Celkový počet zobrazení stránky

pondelok 25. novembra 2013

Mi casa es su casa alebo hľadáme byt

V Nemecku padá z neba sneh, na Slovensku sa sypú náckovia a mne padajú oči z hľadania bytov. Môj chlap mi ešte dávnejšie navrhol, či sa spolu nenasťahujeme. Úprimne mi lezie na nervy, ako je ho všade v jednoizbáku plno. Pre zdravé spoločné fungovanie a moju psychohygienu je potreba aspoň toľko izieb, koľko je dospelých osôb vo vzťahu. Myslela som, že to myslí vážne, ale on bol asi prekvapený, že ja to tiež myslím vážne a prikývla som a odvtedy sa nič nedialo asi 4 mesiace. Nič nehľadal, nič nerobil. Viem, aká je tu situácia, pretože som si sama hľadala byt. Pojem "malá ponuka" tu dostáva úplne iný význam. Mesto veľké asi ako Nitra je úplné preplnené. Ak za týždeň príde na web jedna ponuka, môžeme si gratulovať. Priemerne si inzerát pozrie asi 200 ľudí a ak nabehne inzerát bez makléra, byt je preč asi za hodinu. Zatiaľ sme boli dohodnutí tak, že volá môj boyfriend, lebo predsa... ak volá Nemec s typickým nemeckým menom, naše šance sa zvyšujú. Lepšie ako keď volám ja, ktorú si každý pomýli s Nadeždou alebo Natašou niekde z Kamčatky podľa prízvuku.
Naivne som verila, že to chlap vycheckuje sám, ale vždy, keď som sa ho na to spýtala, zatváril sa, ako keby ho naťahujem na škripec za ušný boltec. Asi je to móda dnešných mužov robiť caviky okolo niečoho, o čom tvrdia, že to chcú, aby náhodou nedali najavo, že to chcú. Ale popojedem. Keď sa inak človek spýta kolegov, či o niečom nevedia, zatvária sa ako keby radšej drôtom do oka chceli dostať ako pomôcť.
Keďže je môj drahý akčný ako slovenské školstvo pripravujúce sa na spojenie praxe a teórie, začala som sa ozývať na inzeráty ja. A pri obhliadkach som prišla na to, čo znamená tajná reč maklérov.

Rustikálny...v preklade...starý, špinavý a rozbitý ako libanonské hranice. Veľa zhnitého dreva a okná ešte spred Konráda Adenauera. Do bytu neinvestovali ani cent asi 30 rokov a očakávajú, že na tom zarobia asi 250x. Namiesto rustikálneho sa často používa aj "autentický". V spojení so "slnečnou stranou" dostáva tepelná izolácia úplne nový rozmer.

Blízko zastávky je asi 15 min. peši od zastávky na kraji prdele sveta (celé okolie Stuttgartu), odkiaľ to do civilizácia máte asi 30 min.

Útulný...tak malý, že keď otvoríte dvere, vypadnete oknom. Niečo ako internáty v Nitre - true story bro.

Takmer nikdy nemáte v byte kuchyňu. Nemci si ako blbci kuchyňu zásadne vymontovávajú a berú so sebou. Nechápem ten zmysel, keď sa každých pár rokov sťahujem, ťahať si kuchyňu so sebou, ale tu je to úplný normál. Ani prípojka na práčku nie je normálna, ja vo svojom byte žiadnu nemám a periem ako za Márie Terézie. Celkovo je tu štandard bývania asi 100 rokov za opicami. Mám minipráčku napájanú sprchou,ktorá robí taký rámus, že mi v kuse chodí pindať môj neurotický sused. A zakázal mi prať v nedeľu, lebo ho to ruší. Niekde ešte majú waschraum, kde sú spoločné prípojky. Socializmus v praxi. Za pranie sa platí ca. 3 eurá. Teda ak chcete prať biele a farebné v jeden deň, celkom dosť to stojí. Niečo ako u mňa na intráku, ale keďže už nemám 20, nepripadá mi to ok.

Nábytok... zabudnite. Všetko sa vyhadzuje a kupuje nové. Ak nemáte auto, ste nahratí. Je tu veľmi veľa nábytkárskych domov na meter štvorcový. Viac je tu iba obchodov s načúvatkami pre dôchodcov.

Živá štvrť... samí cudzinci, hlavne Arabi, kde síce máte otvorenú večierku, ale bojíte sa večer do tej večierky ísť.
Pri osobnom pohovore si vás prelustrujú ako deti skrýše na darčeky. Ako dlho ste spolu, kde pracujete, koľko zarábate, máte trvalý prac. pomer, ak nie, prečo nie, posledné tri platobné výkazy, máte zvieratá, fajčíte...

Nezoženiete nič bez makléra. A s maklérov si pridajte asi 2,4 mesačného nájmu. Pri 800€ za dvojizbák sa dostanete aj s kauciou na príjemných  4 000 € len na poplatkoch, za čo si môžete kúpiť ojazdené auto. Náš zákazník, náš pán tu vôbec neplatí. Ak sa s vami dohodnú na termíne, neznamená to, že sa uskutoční. Je pokojne možné, že sa medzitým ozve nejaký zúfalec a povie, že byt berie, bez toho aby ho videl a tak si plácnu. Ale akosi zabudnú povedať, že vy už nemusíte chodiť. Tak sa dotrepete niekde po 50minútach, pretože je to v tom "širšom centre" a tam nikto. Vyserú sa na vás jak na placatý kameň.




5 komentárov:

  1. skoro som umrela od smiechu. tie opiy sedia, aj na berlin. hahaaaaaaaaa, boze. vlastne je to smutne. uf...ale ti makleri, to sa mi vobec nepaci.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slušný :D, promiň, ale smála jsem se. Zvedla jsi mi náladu. Brzo mě podobný obštrukce doufám čekají taky..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. My sme si kúpili auto z bazáru vlani na jar a zatiaľ ho manžel nemusel opravovať. Stále dobre jazdí. Jediné, čo sme museli riešiť, tak sme si museli prikúpiť jeden kľúč , pretože sme dostali k autu z nejakého dôvodu len jeden.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám auto z bazáru. Myslím, že pri výbere sme mali celkom šťastie. Auto je našťastie v poriadku. Jediná vec, s ktorou mám problém je infotainment, ktorý nie je v slovenčine. Anglicky viem len úplné základy, takže si s ním moc nerozumiem. Našťastie do neho išiel nahrať preklad, takže v poriadku.

      Odstrániť
  4. Bydlení s chlapem nemusí být nutně průšvih. :) Nebo ty to tady prostě popisuješ jako noční můru. :) My jsme s přítelem už deset let v jednom bytě, oba si perfektně sedíme. Naopak bych řekla, že někdy je ten perfekcionista on. Navíc máme oba ráda starožitné obrazy, takže máme i podobný vkus na interiér. :)

    OdpovedaťOdstrániť

bolo mi potešením