Celkový počet zobrazení stránky

streda 29. februára 2012

Kto to zaplatí?

Keď som sa s kamarátmi bavilo na tému Najhoršie rande, napadlo ma jedna vec týkajúca sa randenia a platenia.
Má na prvom rande zaplatiť muž? Na koľkom rande je možné platenie rozdeliť, aby žene nepripadal ako lakomec? Koľkáte rande je už vlastne chodenie? A keď spolu chodíte, mení sa teda pri platení niečo? Má chlap platiť keď na rande pozval on alebo aj keď na rande pozvala žena? Čo robiť, keď čašník prinesie účet? Majú sa po ňom natiahnuť obaja? Má sa jeden ísť schovať na záchod? (Inak aj toto sa stalo jednej mojej kamoške na prvom rande, keď chlap pri platení zmizol a podozrivo dlho sa zdržoval na WC).
Ak sa muž rozhodne platiť, má to urobiť bez toho, aby dal žene možnosť reagovať alebo o tom diskutovať?
Otázky, samé otázky:-D
Aké máte skúsenosti vy?


Je to asi veľká vec, ako som zistila, v niektorých krajinách o tom vyšli dokonca publikácia: Persch, Jasmin A., (2008, March 7). It’s complicated: Who pays on a date? Retrieved on June 20, 2011 from http://www.msnbc.msn.com/id/23244363/ns/business-personal_finance/t/its-complicated-who-pays-dates/

Najlepšie by bolo, ak by rande skončilo k spokojnosti oboch. Ale to je vždy vec názoru, ako ukazuje aj toto video. Veľmi vtipné.

23 komentárov:

  1. ja neviem, ked sme spolu este nechodili, tak sme si platili bud kazdy sam, alebo sme to striedali ... a teraz je to skoro tak isto, ja mam hlupy pocit ked za mna stale niekto plati, obcas zaplatim ja, obcas on, obcas si to rozdelime, mne to pride prirodzene ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. neviem teraz, ze ktore uz mozem pocitat ako rande :D my sme spolu chodili von aj pred tym, takze sme to nejako asi neodlisovali a platime nadalej random ako aj pred tym :D

      Odstrániť
  2. Samozřejmě je hezké, když to na prvním rande zatáhne chlap. Ale půl na půl je pro mě ok. Když se z něčeho stane pravidelnost, půl na půl mě rozčiluje, tak to jednou vezmu já, po druhé zase on. Co nesnáším ještě po měsících chození do puntíku řešit centy, kdo co komu má dát (a tohle s mým bývylým takhle bylo - oni jsou němci všeobecně v tomhle dost jiní). Taky se mi jednou stalo, že jsem byla nucena platit já, neboť moje rande (jestli se to tak dalo nazvat?) mě sice chtělo pozvat, ale ukázalo se, že zapomněl peněženku doma... a u něj vím, že to určitě nebyl plán a bylo mu to náležitě trapný.

    Co mi přijde vážně trapný, když za sebe chlap nechá na prvním rande platit. A to ještě tak, že se třeba vypaří. Ale tohle se mi naštěstí nestalo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mě se zatím nestalo, že bych na prvním rande musela platit já. Ale vždycky se slušně nabídnu, nebo alespoň poděkuju :D :) A to video? To je skvělé, výstižné :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. viem, že prvé sme si delili (lebo sa mladí Nemci snažia zavádzať trend "všetko ide 50:50, aby platil chlap je staromódne" (to viem aj od kamošiek)) :D potom sa chvíľu snažil robiť dojem a platil on a teraz to je najčastejšie na mne (s tým že mi obsah peňaženky priebežne dopĺňa ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. uvazujem, v com sa postavenie zien zlepsilo. robia vsetko co predtym a este si aj sami platia. Inak v Nemecku som sa s tym stretla, ale to skor aj rpeto, ze Nemci su lakomi a este tu vo Schwabenlande 2x tolko

      Odstrániť
    2. Němci jsou strašně lakomí!!! Never more...

      Odstrániť
  5. Měl by platit chlap… vemte si, kolik my ženy investujeme do oblečení na první rande:-D a to vše jen kvůli chlapovi. On by měl za nás alespoň zaplatit!

    Http://anns-fashion-blog.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já měla první rande naposledy před třemi lety a to platil on (já studentka, on pracuje). Ale ze slušnosti jsem se nabídla, že si svoje zaplatím. Ve fázi chození platil z 80 % on (taky jsem se ale ze začátku většinou nabízela, že za SEBE zaplatím), potom jsem někdy platila za oba, třeba na koncertě, když se platilo ihned u baru, tak jsem tam občas zašla. Teď spolu bydlíme, tak už to řešit nemusíme :)

    http://svetpodles.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Podľa mňa je milé, keď zaplatí chlap, ale určite to neočakávam. Ak sme obidvaja študenti, tak si myslím, že je správne, aby si každý platil sám. My sa s priateľom striedame, občas zaplatí on, občas ja, ale snažíme sa to deliť na polovičku. To znamená, že priateľ povie "Dnes platím ja, ty si kupovala minule..."

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Téda to je otázek, tyhle otázky asi řeší každá ženská, taky jsem je řeila, ale myslim si že je to pokaždé jinak, záleží na tomjak se situace vyvine :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Můj názor je jednoznačnej - platit by měl muž, v rámci pravidel etikety ;-). Může mi klidně koupit hranolky s tatarkou za 15,-, ale opravdu mě potěší, když zaplatí on. Je to prostě galantní, přirozený. Moje kamarádka má ale zajímavou zkušenost. Kluk ji pozval na rande do extra noblesní restaurace. Popili tři lahvičky vínka, pojedli a účet byl 4200,-. Vtip byl v tom, že si doma "zapomněl" peněženku. No, tak to radši ty hranolky za "15" ;-). Jinak já už jsem ve vztahu, kdy se zveme na obědy vzájemně a ráda svýho muže do restaurace pozvu ;-).
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. celkom pruser, pred par rokmi by som 4200kc ani nemala na karte aby som zaplatila. Aspon jej to vratil? Ja som myslela prve rande - vtedy si myslim, ze by mal platit ten ko pozyva. Ked uz spolu chodia, je to ine. ZAplati ten, kto ma po vyplate alebo jeden nakupi jedlo na tyzden a druhy zaplati kino, to uz sa rozlisuje podla situacie

      Odstrániť
  10. Jednoznačně na prvním rande chlap. Když jsem byla mladá a v tomto úplně blbá, nabídla jsem napůl. Ne! Prostě pokud o mě stojí, zaplatí. Mě stojí příprava na schůzku víc. Osobně si dávám záležet na tom, aby mi to slušelo. Možná mám tendenci chovat se jako nějaká gejša, chci se muži líbit a chci, aby se se mnou cítil příjemně a rozptýlil se od všedních starostí, byl spokojený. Takže mám-li být nevšední, je zaplacení večeře to nejmenší. A očekávám to obecně od člověka, se kterým chodím. Naopak doma, když za mnou přijde, vařím já. Samozřejmě vařím z toho co nakoupím za své peníze. Pokud mu chci udělat radost čas od času ho pozvu na večeři a předem si stanovím, že dnes zvu já a zaplatím já. Přítel to tedy bere jako mou dětinskou libůstku, říká že je to milé, ač pro něj nezvyklé. Ale fakt to říkám předem, nemám rád trapné pohledy a dohody před číšníky. Žiju za své peníze, nehodlám být jednou živenou manželkou, ale chci vědět, že muž by byl schopen a ochoten se o mne v případě nouze postarat. Pokud už na prvním rande připustí placení napůl, je to pro mě signál, že nebude mužem pro mne.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jo druhá věc je, že samozřejmě po obecně jakémkoliv muži nechci, aby mě bral do restaurace, na kterou nemá. Kdyby mě měl někam zvát student, ráda přijmu hranolky a kolu. Nejde mi o sumu, jde mi o ten akt ochoty. Že se muž zdrží trapných diskuzí o placení.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne, ide mi o to, ze mi da najavo, ze som dolezita a chce na mna urobit dojem. Preboha kedy by uz mal muz zaplatit ak nie na prvom rande. mam pocit, ze za chvilu budu chlapi hovorit zenam, ze nech im zaplati za kondomy, pretoze je emancipacia. Brrrr :-D

      Odstrániť
    2. Já vidím emancipaci v tom, že budeme mít stejné příležitosti. Ne v tom, že se k sobě budeme chovat jako hovada. Bohužel, někdo to občas pochopí špatně. Nechci ani operovat s pojmem feminismus. Jak čtu hodně, o feminismu jsem se neobtěžovala. Inteligentní člověk nebude vést keci, že žena patří k plotně a muž pod auto, ani mlít o zlatokopkách apod. Pokud bych předem věděla, že mám jít s buranem, který bude křičet napůl a svolila k tomu tedy, schválně bych si nechala mastné vlasy, vzala si nejorvanější džíny, neobtěžovala bych se držet konverzaci a bylo by mi jedno, jak se cítí.
      Jinak opravdu se snažím nechávat na muži, kam mě vezme. Na večeři za 4000 (jak někdo zmínil výše) ani sama nemám.
      Ach jo. Všem ženám bych vzkázala, ať si nohy nevážou balíky bez špetky galantnosti. Také to vypovídá o jistém lakomství, což je hodně hnusná vlastnost.

      Odstrániť
  12. Tak podľa mňa by mal určite platiť na prvom rande muž! To je predsa jasné, nech ukáže svoj záujem... ale zase ja som zažila aj také kedy sme išli 50:50 alebo že som platila všetko ja, nič príjemné :) a to video je riadne :D ja ale niesom ten typ, čo by potreboval na rande sviečky a prechádzky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. to video je super. Jsem pro galantní muže.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Čaute chlapci, chcel by som sa veľmi pekne poďakovať spoločnosti LAPO MICRO FINANCE, ktorá mi poskytla pôžičku na lekárske ošetrenie môjho chorého dieťaťa. Som veľmi rád, že som dnes stretol LAPO. Ak potrebujete súrnu pôžičku, kontaktujte ich e -mailom: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    OdpovedaťOdstrániť

bolo mi potešením