Celkový počet zobrazení stránky

streda 25. februára 2015

Bom dia Madeira

Zima je nekonečná. Tu v Nemecku aj mokrá a šedivá (hmm, takto to znie ako upútavka na 50 shades of grey). A ja nelyžujem, takže nedokážem nájsť veľa pozitív na tom, že je zima, maximálne to, že môžem nosiť čižmy. V zime je ale obdobie, keď si môžem zobrať bez vyčítavého pokašliavania v práci viac voľna naraz. A konečne sa dá ísť niekam, kde je aspoň slnečno. Na ozajstnú exotiku je to veľa peňazí a málo času, preto chodím niekam za roh. Asi od 2002 keď som videla nejaké obrázky z Funchalu na Madeire, som tam veľmi chcela ísť. Ale keď je človek študent, všetko, čo stojí viac ako lístok diaľkovým busom na intrák, sa zdá neprekonateľne drahé a buďme úprimní, tie lacné lety vtedy tiež neboli také lacné.

Každopádne, našla som dobrý deal na Madeiru, v menšom hoteli na kraji hlavného mesta. Vždy sa snažím byť v hlavnom meste, lebo ma chytajú mrákoty pri predstave, že človek sedí niekde, kde je mobilný iba požičaným autom a okrem toho, my milujeme chodiť po meste MHD. Vo Funchale, ktorý je neskutočne hornatý, je zážitok aj cesta obyčajným busom do obytných štvrtí.

Normálne som chcela bývať zase cez airbnb, ale iba samostatná letenka tak bola drahšia ako pobyt. Hotel sympatický, aj keď hlučný a každý deň vajíčkové raňajky dali celkom zabrať moju cholesterolu, ale výhľad stál za to. Každý deň vychádzalo slnko nad tuleními ostrovmi Ilhas Desertas. A vidieť nočný Funchal je fakt pekné. Môj priateľ bol dokonca kúsok od toho, aby si sadol na terasu a bol romantický, ale počkal, kým ho to prejde.





Madeira je vulkanický ostrov, takže je hornatá a keďze je jej klíma ovplyvňované morskými prúdmi, je viac menej stabilné a mierne. V januári podľa tabuliek priemerne19 stupňov, my sme mali vždy ca. 22, v noci asi 14, takže tam je bunda potrebná, ale hlavne - slnko sme mali nonstop. Na juhu je to bežné, na sever viac prši, keďze mraky sa zabrzdia na kopcoch. Madeira je vždy zelená a vždy niečo kvitne. Autom ostrov prejdete za deň, ak nikde nestojíte. Najkrajšia je tá rozmanitosť. Na pobreží sa kúpe a vy sa cez divoké hory dostanete na náhornú plošinu, kde je nula stupňov, hmla, že idete krokom a zrazu sa pred vami vynorí stádo kráv.





















A ak máte radi lanovky, prídete si na svoje. Nielen vo Funchale, kde je veľká lanovka na horu Monte, odkiaľ sa dá spustiť v hemingwayovských košoch do mesta. Ešte lepšie je ísť busom do Jardim Botanico, kde si kúpite kombinovaný vstup do záhrady a odtiaĺ sa zveziete opäť vyššie na Monte a tam vezmete do Funchalu sánky (jedna cesta stojí 15€na osobu). Sane - carro de cesto a v bielom oblečení Carreiros vás za pár minút dostanú asi tak do stredu vrchu Monte. Budete vidieť, ako si vás fotí fotograf a hneď ako vystúpite, dostanete ponuku za 10€ kúpiť fotku, my sme s vďakou odmietli. Na tejto stanici je bistro a posedenie, kde je všetko predražené, ale hneď na križovatke pod staicou vpravo je malinká kaviareň kde sedávajú Carreiros a obsluhuje stará pani. Espresso stojí 60centov a zrejme, keďže sme boli milí, dostali sme zadarmo jej vlastnoručne robené sušienky. Ale sprepitnému sa vždy potešia, ľudia zarábajú asi ako an Slovensku a sú závislí viac menej od cestovného ruchu. Takže nebuďte škroby.

A nechoďte tam, ak príde do prístavu loď. Pretože všetci turisti sa tam nahrnú a čakáte tam potom večnosť.
Jardim Botanico je super a to mňa kvety nebavia, je tam malá vilka s roztomilou staromódnou
výstavou a v záhrade papagáje a záhrada rozdelená podľa geografických častí.

Funchal je super, má moderný flair kombinovaný s tradičnou bielou architektúrou, domy až na vrhoclkoch kopcov, azulejos sú na budovách rovnako ako v Portugalsku a keďže sú všade rybári, oplatí sa ísť na trh. Najväčší je Mercado dos Lavradores (budova je reminiscenciou na art deco), kde som videla mnoho vecí, čo som ani nepoznala - korenie, ovocie, zelenina a ryby - najmä typická espada - čierny mečúň (vraj), ktorý sa je napr. grilovaný s banánom. Dajte si ho, jedla som to celý týždeň a chutí úžasne. Ovocie sa tiež oplatí kupovať pri ceste, mango, papaya a banány sú veľmi lacné.




                                          azulejos



Madeirania majú síce vlažní postoj k pevninskému Portugalsku, ale tiež sú veľmi milí a relaxed. Na Madeire naozaj nemáte strach, že sa vám niečo stane. Všetko je ležerne. Myslím, že pre mladých ľudí to nie je úplne raj na zemi ako pre turistov, keďže turisti sú vo vkeu ca. 50+, kultúrna scéna je malá, je náročné finančne aj logisticky priviezť známejšich muzikantov z pevniny...hm, nie je všetko zlato, čo sa blyští.

Madeira vznikla pri vulkanickej činnosti, takže jej pobrežie je príkre, divoké a krásne. Ale zabudnite na pláže, je ich málo. Napr. na severe v Ponto Moniz je v kráteroch vystavané kúpalisku, kde sa pri narážaní vĺn mieša slaná a sladká voda. Je to úžasné. Ale január je chladný na kúpanie, ak nie ste Holanďan.




                                Jedna z najvyšších útesov na svete


       
                                     Prírodné bazény v Ponto Moniz

  
A najlepšia lanovka je v mestečku Achadas da Cruz, dostanete sa tam iba autom, stará sa o ňu starý pán, ktorý je asi opitý, kabínka má prasknuté okno, pustí vás dolu samotných a potom na vás cez vysielačku ziabe, že 5 min. ubehlo lanovka ide naspäť. Bolo to prvý krát v živote, čo som mala strach v lanovke. Vedľa seba vidíte vertikálne útesy a cítite ako vietor trasie lanovkou. Sranda stojí tušim 3€.







                                       
                                           Áno, tam na okienku je puklina. Potešilo




Keďže som pevninské Portugalsko a Madeiru už škrtla so zoznamu, na To do liste mám Azory, Nech už mám aspoň tie ostrovy.

13 komentárov:

  1. och, závidím. tu bola akosi zima menom jar, nesťažujem si, ale na dovolenkové leto času ani v lete, nieto v zime, tak aspoň pri fotkách srdce pookrialo, ach.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Už mi neskutečně chybí cestování. Hledala jsem teď nějaké zájezdy, jestli třeba aspoň někdo nabídne něco výhledově na léto a kromě klasických levných destinací jsem našla zájezdy do Hoštic u Volyně a do Beskyd. Jako nic proti ničemu, ale chybí mi procházení se pro pralese nebo po pláži. Doufám, že letos se to snad zlepší, i když tomu teda zatím nic moc nenapovídá. A pak taky bude oříšek ten zájezd pořídit levně, i když v dnešní době slevových serverů by ani to nemusel být problém. Tak uvidíme. Už se nemůžu dočkat! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Madeira je krásná. Dokonce jsme ji procestovali i prostřednictvím pěšího cestování a spaní pod stanem. Spaní v madeirské přírodě je neopakovatelné a má úplně jinou atmosféru než česká příroda, která je samozřejmě v noci také krásná. :)) Obojí má něco do sebe a nedá se říct, co je lepší nebo horší. Nebo jestli je vůbec něco lepší nebo horší. :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Madeira je moje velmi oblíbená. Mám ji "prochozenou" i proloženou na pláži hned několikrát. A zajímavé je, že mě vždycky něčím překvapí. Třeba naposledy jsem na trhu objevil chlapíka, který prodával ručně dělané pánské kožené peněženky. Kvalitou srovnatelné stejně jako renomované značky u nás, cenově úplně jinde a když jste se s ním domluvili, do druhého dne se daly i vyrýt monogramy. :) Tak jsem si jednu přivezl domů. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Máš pravdu, zima je opravdu nekonečná. Nikdy bych nevěřila, že mě to chytne, ale na zkrácení si zimních večerů jsem se upoutala k ”výroba placek”. Jsem z toho úplně nadšená. Přijít třeba za kamarádkou a věnovat jí vlastní placku, to je něco, čím překvapíte a lidé si váš motiv uchovají.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Z fotografií to vypadá hrozně romanticky. To by se mi moc líbilo. Hlavně z toho poměrně dost voní podzim. Bohužel, teď nemohu moc rozhazovat peníze, protože manžel potřebuje novou excentrickou brusku tak se tam podíváme třeba příští rok :) Nebo vlastně kamkoliv, už jsme nebyli za hranicemi ani nepamatuji. Už se těším.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na Madeiře už jsem jednou byla a je to tam opravdu nádhera. Už je to teda tuším pět let zpět, ale i tak mám tu dovolenou stále v živé paměti. Hodně poseldní dobou projíždím různé blogy o cestování a pomalu hledám inspiraci na dovolenou na příští rok. No zatím se mi teda nejvíc zamlouvá Bali, ale podle toho, co jsem četla ta dovolená tam nepatří mezi úplně ty nejlevnější, tak uvidíme jak na tom budu finančně.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Já jsem se dost těšil na to, že se letos s rodinou také podíváme někam do zahraničí, nakonec jsme ale žádnou dovolenou neuskutečnili. Zůstali jsme doma. Hlavně kvůli obavám z Covidu. Na druhou stranu i taková dovolená na zahradě není vůbec špatná věc. Zvlášť pokud tam má člověk k dispozici plastový bazén. Bohatě to stačí.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. S tím, že je zima nekonečná opravdu souhlasím. To já jsem si třeba musel nedávno kupovat nové zimní oblečení na webu https://armik.cz/, protože se to prostě už venku jen v mikině nedalo. Myslím si, že tahle zima bude fakt jedna z nejbrutálnějších, když už teď začínáme takto. Máme se na to těšit, opravdu. Tohle bude moc pěkná jízda.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Také bych se chtěla podívat někam na dovolenou a konečně vypnout. Ale kde na tom vzít peníze? Možným řešením by v mém případě mohl být výkup aut v Praze. Máme totiž doma u paneláků tři auta a ani jedno dostatečně nevyužijeme. Což je podle mě škoda. Bude složité se s tím rozloučit, ale takový je prostě život. Člověk nenadělá nic.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Madeira je nádherný ostrov, mým naivním snem je, že bych si tam koupila nějakou vilku a na stará kolena tam jezdila přezimovat. Jen si neumím moc představit to stěhování , i když v tom věku co člověk potřebuje.. Moc se mi líbí atmosféra na ostrově i ochota lidí, o nádherné krajině, plážích a výborném jídlu raději ani nemluvím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No tam se právě také s manželem chceme ještě před Vánocemi podívat, ale uvidíme jak to celkově budeme stíhat, přece jenom ještě ani nemáme nakoupené dárky pro naše malé ratolesti. Ale tentokrát nám aspoň vycházejí peníze. Dostali jsme totiž od kamarádky tip na https://www.julu.cz investování do půjček, čehož jsme se hned chytli.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Právě se mi teď líbil jeden článek kde bylo vidět na jedné mapě kde jsou skutečně nejkrásnější pláže itálie a to jsem se teda hodně inspirovala. Na ten jih bych se chtěla jet v tomto roce podívat, člověk tam načerpá úplně jinou atmosféru, možná více leháro, ale tak když má jeden odmakáno, že?

    OdpovedaťOdstrániť

bolo mi potešením