Celkový počet zobrazení stránky

piatok 23. septembra 2011

Fakt divné dĺžky

   Ako väčšina žien, som v puberte nemala rada šaty a sukne, pretože mi prišli strašne uncool a ani za svet som nechcela byť považovaná za dobre vyzerajúcu a atraktívnu. Počas vysokoškolského štúdia som mala v skrini obligátnu skúškovú sukňu a bielu nesediacu blúzku - štýl čašníčka v ubytovni ROH.Vo výpredaji sa mi asi v roku 2003 podarilo kúpiť krásny kostým Calliope. Treba si uvedomiť, že výber a aj finančná situácia vysokoškolákov bol v tomto období viac ako chabý a jediným obchodom pre mladých, ktorý nevyzeral ako keby vypadol z r. 1991, bolo Kenvelo. A začala som v ňom dostávať komplimenty. A keď som sa v ňom ešte vyprsila(dobrý deň,kozy ven), efekt bol dokonalý. Vyzerala som ako mladšia Scullyová. Nedostupná, ale rajcovná:-D Chvalabohu ma obišli vypchaté ramená. Vyzerať ako krabica nikdy nebol môj sen.



zdroj: fucknoshoulderpads.tumblr.com


     Preto som sa rozhodla, že prejdem na šaty. A naozaj, rezonancia bola viac než pozitívna. A človek si musí pri šatách vyberať ráno iba jeden kus oblečenia. Uznávam, pančuchy sú otrava, ale v lete táto nepríjemnosť odpadá (ale to zase nastupuje problém sa odierajúcimi sa stehnami)).
Veľmi obľubujem šaty do kolien a pod kolená. Táto dĺžka mi príde strašne ženská, elegantná a sexy. Bohužiaľ mám pocit, že je čím viac problematické nájsť pekné alebo elegantné šaty po kolená. Neznášam dĺžky, ktoré končia v polovici stehien a keď si človek sadne, vysunie sa mu sukňa asi až po rodidlá. A som sklamaná, že tieto pubertálne dĺžky sa presadzujú aj u office šiat. A ešte ma aj presviedčajú, že je to vlastne dĺžka po kolená. Pre mňa je príliš krátka aj jedna dlaň nad kolená, tzv. talianska dĺžka.
Ak by ste chceli vedieť, toto je vraj dĺžka po kolená podľa internetu a obchodníkov :

 zdroj: http://de.aliexpress.com

     Hm, v podstate majú pravdu. dĺžka po kolená je aj mini, aj tá je vlastne iba po kolená a nie viac.
Ale proste, it sucks. Aj my menej štíhle sa chceme obliekať príťažlivo. Moje kamarátky  sa neustále sťažujú, ako je ťažké zohnať niečo slušné a nevulgárne do kancelária alebo na svadbu. Nie každá robí hostesku na autosalóne, kde môže chodiť v sukni širokej ako opasok.
Fakt som z toho zúfalá. Moje stálice, kde chodím kupovať na istotu, ma v tomto smere vždy sklamú. Úplnou náhodou som zamierala do stuttgartského Kauf dich gluecklich (je to ale iba slabá imitácia berlínskeho) a objavila som tam kúsok, na ktorý mi všetky ženy dávali komplimenty. Muži nie, ale to preto, že sme v Nemecku. Tu sa nenosí, aby muž dal najavo, že to žene sluší:-D
zdroj: http://www.zalando.co.uk


Toto sú podľa mňa šaty do kolien:

alebo toto:

zdroj: http://www.flamingstar.eu

 zdroj: style.de

zdroj: http://www.wedding-smiles.net


zdroj: http://omgwheredidyougetthat.blogspot.com


zdroj: fairfashioncambodia.org

     Na tomto webe môžete nakupovať fair trade oblečenie. K šatám dostanete aj trochu lepší pocit. Oblečenie je náhodou veľmi pekné. Vôbec to nie je to, čo si človek pod pojmom fair trade predstaví - batikové oblečenie eko teroristov a neoholených žien(proste lesany). Ceny sú veľmi príjemné, škoda vražedného poštovného, ktoré stojí často viac ako šaty

     Výber šiat na internete je obrovský. Horšie je to ale v reále. Ani v Nemecku obchody nepretekajú solídnymi šatami. Dokonca aj pre staršie ženy sa dĺžka nebezpečne skracuje. A občas uvidím niečo zaujímavé napr. v S.Oliver v ich Business línii od Comma, ale dávať 100e za zmes bavlny a polyesteru ešte stále nedám.

Keď sa spomína štýl, nesmie chýbať Kačenka. Pre všetkých roayalistov a ľudí, ktorým sa páčia krásne šaty, ktoré nevyzerajú ako od kolotočov:

zdroj: whatkatewore.com

zdroj: whatkatewore.com

zdroj: savannahsouthernbelle.blogspot.com


zdroj: stellarama.tumblr.com
zdroj: businessinsider.com

P.s. Toho plešouna v pozadí si nevšímajte.

     Hodila som otázku do pléna slovenskej značky http://www.sewologylab.com, kde autorka komunikuje so zákazníkmi na facebooku. Spýtala som sa, či má v pláne predávať aj svoje výrobky, teda aj šaty, v dĺžke po kolená. A moja otázka nebola ani zmazaná a ani ignorovaná, tak som zvedavá, pretože sa mi jej veci vážne páčia.
A ešte niečo pre naozaj plnoštíhle:

zdroj: dressesgowns.myblog.it

nedeľa 11. septembra 2011

Seksi prádlo


10 minútová cesta domov cez mesto. Ach jaj, keď už, tak si dať aspoň podprsenku vo farbe tielka.

štvrtok 8. septembra 2011

Deň a noc - Sante vs. Alterra




zdroj: allesgetestet.de

Stalo sa to, čoho som sa obávala a došli mi vzorky krémov, ktoré som čórla v lekárni na námestí. Preto som nechala peňaženku krvácať a som si raz kúpila niečo. Ale samozrejme nie za plnú cenu. To by som si to nevedela užiť. A keďže som pár mesiacov z presvedčenia občasný ekoterorista, hľadala som zase biokozmetiku. A výber padol na Saneé, ktorú mi doporučila kamarátka.
Denný krém Natural Basics Rakytník a Papaya
Vôňa je podľa mňa krásna. Jemná, príjemná, nevtieravá.
Bohužiaľ je problémom konzistencia. Podľa mňa je príliš tekutá. Krém je skoro vodnatý, neostáva na pokožke a pokožka je rýchlo vysušená a nie je hladká, ale na môj vkus drapľavá.
Obsahuje aloe a prekvapivo papayu a rakytník. Zloženie neviem, pretože v krabičke bol leták, aby to zase vyzeralo ako medicína a ten som vyhodila, pretože obsahoval málo obrázkov.
Cena za 50ml je asi 4.99e čo mi príde na biokozmetiku celkom primerané.

Ako nočnú alternatívu som si našla v Rossmannovi  Alterra - Wildrosenbluete - Erste Fältchen (prvé vrásky, kvety ruže). Je pre mladú a namáhanú pokožku.
Vôňu nemá až takú príjemnú, vonia mi dokonca aj trochu pomarančovo a trochu lekársky. Ale je príjemne mastný, proste sa ním dá tak správne namazať. Proste pre mňa nebe a dudy. Je to tiež bio línia pre Rossmann. Ako DM má Alverde, tak Rossmann má Alterru, ktorá má obrovské množstvo produktov za výborné ceny. Tento krém stál 3.50E za 50ml. Keďže je hustý, vydrží dlhšie ako Santé, pretože s tým je naozaj potrebné narábať opatrne, vždy vykydnem viac ako chcem. Obsahuje arganový olej, olivový olej, sójový olej (hm, na tom kréme by sa dalo smažiť), výťažky z hroznových jadierok atď. 


zdroj: magi-mania.de

 Oba krémy sú vyrobené v Nemecku a obsahujú rastlinné výťažky z kontrolovaného biologického hospodárstva. Neviem síce presne čo to znamená, ale je to tu strašne IN a všetko je aus kontrolliert biologischem Anbau, od mrkvy, cez krém hádam až po foťák. Čím bezdôvodne drahšie, tým lepšie.

Zhrnutie: nočný bio krém Alterra je výborný
              denný bio krém Santé - na mňa príliš špecifická konzistencia, ale niekomu sa určite môže páčiť.

utorok 6. septembra 2011

I love little useless stupid things

Čím dlhšie pracujem a musím byť solídnejšia a vážnejšia, tým viac mám chuť sa vyblázniť nejakým spôsobom a dať najavo svoju osobnosť. S tou divočinou to v Štutgarte príliš nejde. Tak sa snažím dávať to najavo aspoň oblečením. Nikdy som príliš neholdovala bižutérii a doplnkom. Neznamená, že by sa mi nepáčili. Závidela som kamarátkam, ktoré mali cit pre styling a dokázali dať svojmu oblečeniu nejakú pointu. Mne sa to bohužiaľ nikdy nepodarilo :-D
 zdroj: www.mexx.de

V poslednej dobe nosím hlavne jednofarebné veci, ale začala som "ujíždet" na šatkám a bižutérii. Keďže sa stále viac ponáram do retro a 60te roky,  (pod)vedome siaham po retiazkach s lastovičkami, kotvami a sovičkami, ktoré sú mimochodom tu v Nemecku hit.

 zdroj: http://www.bijou-brigitte.com

Celkovo sú túto sezónu in zvieracie vzory.
zdroj: www.mexx.de

Konečne sa po dlhom období podľa mňa stupídnych kvetinových a geometrických vzorov začali presadzovať doplnky, ktoré majú nápad. Viem, že je to iba módna vlna, ale aj tak. A už alebo ešte stále letí vintage, ktorý je ale natoľko sympatický, že dokázal prekonať moju antipatiu k zlatej farbe. Dokonca tak, že radšej si na seba vezmem "zlatú" bižu ako skutočné zlato.
Milujem tématické sady. Práve dnes som neodolala a kúpila som si náramok v štýle Alenky v ríši divov tzv, charm, na ktorý sa dajú pripínať ďalšie. Má všetko - čajovú šálku, srdcové eso, hodiny, zajaca...
Alice in Wonderland je trefa vždy, nielen preto, že kniha je úžasná.

zdroj: dawanda.com

Včera pribudla sovička a predtým lastovičky. Nič v romantickom alebo vintage štýle predo mnou nie je v bezpečí. Dokonca uvažujem nad týmto:


zdroj: dawanda.de

Bohužiaľ už nemôžem chodiť počas obednej pauzy von, pretože sa vždy vrátim s nejakým sympatickým šmejdíkom. Niečo ako toto:

zdroj: http://www.accessorize.com

Fantázii sa nekladú medze. V podstate je možné nájsť všetky možné predmety ako foťák, kufrík, lietadlo. Všetko triviálne veci, ktoré sú ale v malom rozmere neuveriteľne roztomilé a mám pocit, že keď ich vidím, tak úplne zinfantilniem.


Kolená sa mne osobne roztriasli pri sade holandského porcelánového riadu a doplnkoch na Oktoberfest. Tá momentálne nesmie chýbať v žiadnom obchode v Štutgarte, keďže Oktoberfest a jeho štutgartská alternatíva Cannstätter Wasen je za rohom. Takže praclík musí byť.

zdroj: http://www.accessorize.com


zdroj:  http://www.bijou-brigitte.com


Mimochodom som sa naučila, že ten kockovaný vzor na náušnici sa volá vichy. Zase som o niečo múdrejšia.
Výbornú kolekciu má Accessorize aj keď nie som ochotná dať za bižutériu vo forme náramku 20e.

zdroj: http://www.accessorize.com

Pri vchode do obchodu mám pocit, že som sa vrátila o 50 rokov naspäť. Fake vintage ako vyšitý. Ale občas poteší, aj keď to nie je pravé.

zdroj: http://www.accessorize.com

A ak by sa niekto chcel rozhorčovať - áno, viem, že sú to vyhodené peniaze a životnosť je veľmi krátka. Niektoré moje náušnice nevydržali ani týždeň. Ale nejak sa tých peňazí zbaviť musím :-D

nedeľa 4. septembra 2011

CLINIQUE High Impact Mascara Set

Na začiatku pobytu v Stuttgarte som si nedala povedať a po výplate som nakupovala ako divá. A zase som narazila na neuveriteľne výhodný balíček Clinique. Obsahoval plastovú priehľadnú kozmetickú taštičku v otrasnej ružove, mascaru High Impact, roll on na oči  All about eyes serum a odličovač Take the day off. Inak som si všimla, že Clinique si libuje v dlhých a komplikovaných názvoch jednoduchých produktov.


















zdroj: najnakup.sk

Na Slovensku sa predáva podľa online obchodov asi za 32e, ja som ju kúpila za 15e.

Čo sa týka mascary High Impact. Je naozaj príšerná. Od čias Miss sporty som nemala tak zlú mascaru. Clinique má byť antialergická, ale moje oči sú podráždené a riasy na môj vkus veľmi zlepuje. Nepredlžuje takmer vôbec. Jej plná cena je 20e a tú by som po mojej skúsenosti za túto riasenku nikdy nezaplatila.

Očné sérum ja veľmi príjemné, má kovový roll on aplikátor, ktorý nevysychá. Moje oči tento krém ráno dosť osvieži.

Dvojzložkový odličovač Take the day off má podľa mňa veľmi nepríjemnú olejovú konzistenciu. Po jeho použití som proste iba mastná. Odličuje ale dosť dobre, poradí si aj s rezistentnou vodeodolnou kozmetikou.

Zhrnutie: Investovať do mascary sú naozaj vyhodené peniaze. Odličovač je dobrá alternatíva, ktorá je ako celá clinique kozmetika patrí do vyššej cenovej kategórie.



štvrtok 1. septembra 2011

Nesmrteľné retro okolo nás

Zamyšľala som sa nad značkamy, ktorých názvy u nás zľudoveli. Často bez toho, aby človek pôvodnú značku čo len niekedy videl. Výborný príklad sú rifle. Kolegyne v kancelárii sa smiali, keď som im hovorila, že u nás mnoho ľudí volá jeansy rifle.

Rifle

Ako malá som si to ani neuvedomovala, ale rifle sa volajú podľa talianskej jeansovej značky Rifle, ktorá vznikla v talianskom meste Prato v roku 1960 a predávala od roku 1968 v Československu v obchodoch Tuzex. A názom natoľko zľudovel, až mnoho ľudí ani nevedelo, že Rifle sú vlastne samostatná značka. V roku  1980 bola už značka rozšírená v západnej Európe (hlavne v krajinách Beneluxu, Švajčiarsku a západnom Nemecku).


zdroj: outlet-sterboholy.cz


Botasky

Pre mnohých ľudí od štyridsať vyššie sú všetky tenisky, trampky či cvičky dodnes botaskami.
Schválne si zadajte do googlu botasky, čo všetko vám vylezie.
Botasky sú tenisky pomenované podľa firmy Botas, ktorá vyrábala v Československu športovú obuv. Ja sama som si v puberte obúvala mamine staré biele botasky a so zvonovými riflami som sa snažila tváriť, že mám adidasy model superstar, po ktorých som vtedy hrozne túžila:-D
Spoločnosť Botas sa pôvodne volala Botana Skuteč  a vznikla v roku 1949 ako obvykle znárodnením niekoľkých živnostenských firiem a závodov. Botana pôvodne vyrábala prevažne spoločenskú pánsku a dámsku ručne šitú obuv.
 Na konci päťdesiatych rokov bol podiel športovej obuvi iba 6,5 percenta z celkovej produkcie. Od šesťdesiatych rokov sa firma čoraz väčšmi orientovala na športovú obuv a vytvorila značku Botas zo spojenia slov Bota(na) a S(kuteč).
zdroj: http://profit.etrend.sk/archiv-profitu/rok-/cislo-/obuj-si-botasky-oblec-rifle-a-zacni-luxovat.html

Firma ponúkala obuv na halové športy, tretry na ľahkú atletiku, turistickú obuv a nevyhýbala sa ani korčuliam a lyžiarkam. Botasky si postupne získavali srdcia väčšiny Čechov a Slovákov, čo pri monopolnom postavení firmy nebolo až také prekvapujúce. O kvalite svedčí aj to, že táto športová obuv sa vyvážala nielen do socialistických krajín, ale aj do Škandinávie, Kanady, Nemecka a USA.
zdroj: http://www.botas.cz/

A teraz nejaké značky, ktoré sú známejšie v ČR

Kecky

tento výraz som predtým nepoznala, ale teniskám sa v Čechách hovorí aj kecky. Počula som verziu, že je to ľudový výraz, pre tenisky značky CAT, ale o tom pochybujem. Minulý rok boli v Berlíne v móde podľa mňa otrasné plátenky KEDS asi za 50E. A myslím, že ke(ds)cky pochádza práve od značky KEDS.
Táto americká firma začala plátenky s gumovou podrážkou vyrábať už v roku 1916.
Kedsky sa dostali do Československa,kde dostali (údajne) prezývku plazivky. Plazivky preto, že proti vtedajšej kožené obuvi boli Kedsky pri chôdzi takmer nepočuteľné.V angličtině  vzniklo legendárne označenie SNEAKERS od slovesa „to sneak“ - plížiť sa.
Ja som slovo plazivky predtým nepočula, tak neviem.
zdroj: thegloss.com

Lux(ovať)

V ČR som sa stretla aj s pojmom luxovať. U nás sa vždy vysávalo, ale v ČR je proste výraz luxovať rozšírenejší. Je to od názvu firmy elektrospotrebičov Electrolux. Vysávača sa rozšírili pred I. svetovou vojnou. Začala ich vyrábať švédska firma Lux, ktoré sa v roku 1919 zlúčila s firmou Elektromekaniska a vznikol Elektro-Lux, neskôr Electrolux.V Československu to bolo v medzivojnovom období - od roku 1921í. A z príliš dlhého Elektrolux vznikol Lux a luxovať. Hodí sa pozrieť si film Smrt krásných srnc, vysávač je jeho zaujímavou súčasťou.
Počas môjho detstva sa "luxovalo" najčastejšie vysávačom ETA, ktorý mal doma hádam každý.

zdroj: trnava.olx.sk

Napr. v Nemecku sa papierovým vreckovkám hovorí často Tempo, podľa rozšírenej značky vreckoviek.
Veľmi rozšírený v anglicky hovoriacich krajinách pojem "xerox" pre kopírovanie, podľa firmy Xerox, ktorá vyrába kopírky.

Poznáte ešte nejaké zľudovelé značky?